Voorkom dementie door leefstijl en een geïntegreerde aanpak

21-10-2024

We weten allemaal dat een gezonde leefstijl belangrijk is, maar wist je dat het ook een krachtige manier kan zijn om cognitieve achteruitgang, zoals dementie, te voorkomen? 

Recent onderzoek bevestigt wat we intuïtief vaak al aanvoelen: we kunnen zelf zoveel doen om onze hersenen gezond te houden. Neem bijvoorbeeld de bevindingen uit een recent Japans onderzoek, de J-MINT PRIME Tamba-studie. Dit is een 18-maanden durend onderzoek naar een multimodale interventie voor het voorkomen van dementie. 

Tijdens dit onderzoek werden verschillende leefstijlaspecten gecombineerd, zoals voeding, beweging en mentale stimulatie. Men ontdekte dat net deze gecombineerde aanpak een groot verschil kan maken in het voorkomen van cognitieve achteruitgang 

Daarnaast heeft men aangetoond dat het versterken van onze mitochondriën – de energiecentrales van onze cellen – een cruciale rol spelen in het vertragen van verouderingsprocessen, waaronder cognitieve veroudering. Door te focussen op voeding die onze mitochondriën ondersteunt, zoals antioxidanten en omega-3-vetzuren, kunnen we ons brein voeden en beschermen tegen achteruitgang.

Maar wat betekent dit nu concreet?


1. Voeding als brandstof voor je brein

Wat je eet, beïnvloedt je hersenen meer dan je denkt. Het draait om het voeden van je lichaam met de juiste voedingsstoffen. Denk hierbij aan vette vis, noten, zaden en kleurrijke groenten en fruit. Omega-3-vetzuren en antioxidanten kunnen de gezondheid van je hersenen verbeteren en je cellen beschermen tegen schadelijke invloeden.

2. Beweging, de sleutel tot vitaliteit

Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je hersenen. Wist je dat wandelen, dansen of yoga de doorbloeding van je hersenen stimuleert? Dit helpt om je hersencellen actief en gezond te houden. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen – het is een investering in je mentale helderheid voor de toekomst.

3. Mentale uitdaging, blijf leren

Naast fysiek actief zijn, is het belangrijk om je hersenen uit te dagen. Leer iets nieuws, lees een boek of los puzzels op. Dit helpt je hersenen om nieuwe verbindingen te maken en actief te blijven, zelfs naarmate je ouder wordt.

4. Stressmanagement, houd je cortisol in toom

Chronische stress kan een sluipmoordenaar zijn voor je hersengezondheid. Stress verhoogt de cortisolspiegels in je lichaam, wat op de lange termijn schade kan veroorzaken. Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of simpelweg tijd doorbrengen in de natuur. Zelf maak ik elke dag een moment voor mezelf om tot rust te komen, het helpt mijn hoofd leeg te maken en mijn focus te behouden.

Door deze vier pijlers in je dagelijks leven te integreren, kun je zelf bijdragen aan het behoud van je mentale gezondheid, zelfs op latere leeftijd. Het is nooit te laat om te beginnen – elk klein stapje telt.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent om je eigen gezonde leefstijl naar een hoger niveau te tillen. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin we niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterk en helder blijven.

Wil je meer weten of begeleiding in jouw eigen leefstijltraject?

Laten we samen kijken naar wat jij nodig hebt om je gezondheid in eigen handen te nemen. Neem contact met me op voor een persoonlijk consult, of ontdek meer tijdens een van mijn retreats in de Provence, waar je volledig ondergedompeld wordt in een gezonde leefstijl.

Bron : https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7279